Gubitak kose: normalan proces ili razlog za brigu?

featured

Gubitak kose: normalan proces ili razlog za brigu?

Gubitak otprilike 50 do 100 vlasi dnevno smatra se normalnim. Šta učiniti ako je ovaj broj veći?

Sve zavisi od broja

Definišimo najpre šta je to ,,normalno” opadanje kose. Za objašnjenje smo se obratili Pascale Mori, zaduženoj za naučnu komunikaciju u Vichyju koja kaže : ,, 90-95 % kose kod zdrave osobe uvek je u fazi rasta".

Preostalih 5-10 % neaktivno je i spremno za opadanje. ,,Mada," Pascale nas smiruje: ,,srećom, folikuli ne zavise jedan od dugog pa tako ne gubimo istovremeno svu kosu!" Svejedno gubimo nekoliko desetina vlasi svakog dana. Koliko ih smemo izgubiti? Pascale Mora: ,,Normalan je gubitak otprilike 50 do 100 vlasi dnevno. Ne brinite ukoliko nađete nekoliko desetina vlasi na četki. Međutim, ako Vam je i jastuk prekriven vlasima ili ih nađete celu šaku u kadi, verovatno Vam opada previše kose.

Uticaj hormona?

Usled uticaja sezonskog izlaganja suncu na steroidne hormone, svi sisavci, uključujući i ljude, kosu uglavnom gube u jesen. I testosteron, muški hormon koji ubrzava rast kose kod muškaraca, doprinosi svakodnevnom izražajnijem opadanju kose. Hormonalne promene uzrokuju značajno opadanje kose koje često pogađa mlade majke. Kosa koja bi opala tokom devet prethodnih meseci sačuvana je zahvaljujući hormonima trudnoće. Kada se nivo estrogena posle porođaja vrati u normalu, ta kosa gubi svoje hormonalno uporište i opada. Ovo je privemeni proces i uglavnom se reguliše kroz nekoliko meseci. S druge strane, fizički ili emotivni šok (smrt, razvod, veća operacija) može uzrokovati iznenadno opadanje kose 3-4 meseca nakon spomenutog događaja. Kad se telo i duh oporave, kosa se vraća u svoj uobičajeni ciklus.

Ne brinite!

Čak i ako je gubitak kose značajan, dok postoji normalan rast kose i dok je njena gustina stabilna, nema mesta za brigu. Međutim, ako Vaša kosa vidljivo gubi volumen i primećujete određena područja bez kose, potražite savet od apotekara. Ako je opadanje iznenadno ili jako, ne oklevajte da posetite dermatologa koji može pronaći problem ili patologiju koja je tome uzrok (nedostatak gvožđa, problemi sa štitnom žlezdom ili hormonoma, nuspojave određenih lekova...) i koji mogu doprineti opadanju kose.


Share