Tri greške koje treba izbeći kad je u pitanju perut

featured

Tri greške koje treba izbeći kad je u pitanju perut

Čak trećina populacije ima perut. Pojava peruti ne zavisi od naše volje i ni u kom slučaju nije rezultat nedostatka higijene. Izbegavajte ove tri greške.

Greška br. 1: Osjećaj krivice

Pojava peruti ne zavisi od naše volje i ni u kom slučaju nije rezultat nedostatka higijene. Osim toga, trećina populacije ima perut. Bilo masna ili suva, nastaje zbog istih poremećaja. Potrebno je znati: sebacealne žlezde koje izlučuju previše sebuma povećavaju prisutnost prirodnog kvasca na površini vlasišta. Kad je prisutan u velikoj količini, taj kvasac nadražuje i slabi funkciju kožne barijere.

Rezultat: vlasište postaje osetljivo, intenzivno se ljušti i nastaju naslage, tvrdi dermatolog Michel Le Maître.

Greška br. 2: Preterano pranje

Stop neprimerenom ili previše agresivnom pranju kose. Dugoročno gledano, vlasište postaje osetljivije  i to pogoduje njegovoj upali. Primereno je svaka dva dana oprati kosu šamponom protiv peruti koji po mogućnosti ima neutralan pH kako bi se acidobazna ravnoteža tog područja vratila u normalu, objašnjava  Delphine Courteille, službena frizerka na modnim revijama. Odlučite se za nove teksture, na primer bez sulfata, koje vode računa i o kosi i o koži ili sadrže aktivne sastojke koji su delotvorni protiv peruti (kao selen disulfid, pirokton olamin, salicilna kiselina, ceramidi, cink, selen ili vitamin PP).

Greška br. 3: Improvizovanje

Pravljanjem domaćih šampona sa esencijalnim uljima, povećavate mogućnost da pogoršate situaciju... Vrlo često esencijalna ulja izazivaju alergije i mogu agresivno delovati na osetljivo vlasište. Pouka: više verujte formulama sa umirujućim delovanjem koje Vam preporuče u apotekama, zaključuje Michel Le Maître.

3 metode koje spašavaju stvar

Oksigenirajuće pranje Delphine Courteille: Prilikom tuširanja koristite četku koja može pod vodu. Kada pena postane gusta lagano četkajte koren kose bez trljanja kako ne biste agresivno delovali na vlasište. Šta time postižete? Šampon se lagano nanosi po celoj kosi što je praktično kod duge kose; Potpuno čišćenje korena i vlasišta; Vlasište očišćeno od viška sebuma i kvasca i neće više biti osetljivo, manje će se ljuštiti. Posle nekoliko nedelja: manje naslaga i zdravije i čistije vlasište.

Koristite niže temperature: Prilikom pranja i sušenja kose fenom neka temperatura  vode ili vazduha bude niža kako bi delovala umirujuće  i kako bi se ublažio osećaj upale. Zapamtite da toplota podstiče rad sebacealnih žlezda.

Zaboravite modne dodatke: marame, šešire, trake…. Oni zagrevaju vlasište, zbog čega se koža znoji i tako sebacealne žlezde bivaju nadražene. Izbegavajte da dirate kosu, koristite šampone protiv peruti bez sulfata i ne preterujte u korišćenju proizvoda za kosu.


Share