Upoznajte svoju kosu

featured

Upoznajte svoju kosu

Proleće i jesen su godišnja doba povezana sa opadanjem kose. Saznajte da li imate problem i kako ga rešiti.

Upoznajte svoju kosu

Kako biste shvatili zašto Vam kosa opada, morate znati kako funkcioniše. Vaše vlasište sadrži okvirno 100 000 folikula. Unutar svakog folikula na dnu fleksibilne kolagene ovojnice nalazi se bulba, malena izbočina koja sadrži sve materije potrebne za rast kose.

Kosa ima zanimljiv životni ciklus:

  • Rast (anagena faza)
  • Regresija (katagena faza)
  • Opadanje (telogena faza)

Između dva ciklusa koren kose je u fazi „mirovanja“. Aktivnost korena kose je zaustavljena pa je u fazi mirovanja, poput hibernacije. Što duže traje razdoblje mirovanja, više folikula prolazi latentnu fazu pa se broj vlasi na glavi vidljivo smanjuje, a kosa gubi svoju snagu.

Sezonske promene

Kod normalne kose 90-95% folikula raste dok se 5-10% odmara. To znači da je prirodno opadanje kose između 50 i 100 vlasi svakog dana. Međutim, u proleće i jesen brojke mogu biti i znatno više.

Procenjivanje situacije

Šta učiniti? ,,Najprije je potrebno odrediti da li Vam trenutno opada kosa ili ne”, kaže Pascale Mora, Vichyjev menadžer naučne komunikacije. Nekoliko desetina dlaka na češlju ili četki nije strašno, ali mnoštvo dlaka na jastuku je signal za uzbunu. Žene bi posebno trebalo da paze da opalu kosu ne zamene sa pokidanom– duga, suva kosa postaje krhka i lako puca.

Uradite to kako treba

,,Tokom perioda opadanja kose najvažnija je prevencija”, kaže Pascale. ,,Potrebno je zaustaviti opadanje kose”. Tada Vam je potreban proizvod posebno formulisan da deluje protiv ukrućivanja kolagene ovojnice folikula što uzrokuje opadanje kose, dok jačanje vlakna kose i podsticanje mikrocirkulacije čuva zdravlje kose.
Izvan perioda opadanja kose, područja sa retkom kosom zahtevaju drugačiji pristup: ,,U tom trenutku je važno skratiti fazu odmora folikula na minimum i podstaći folikul dlake da opet postane aktivan”, objašnjava Pascale.

Samo polako

Za koje god od navedenih rešenja se na kraju odlučite, ne žurite previše. Kosi godi lagano delovanje i moraju proći bar 3 meseca pre nego što bilo koji tretman postane vidljivo efikasan. U ovom slučaju je strpljenje svakako vrlina.


Share